Het belang van een Tribe

Het belang van een Tribe

De grootste reden dat wij (Homo Sapiens) zo'n soevereine plek in de wereld hebben verworven, komt door ons vermogen om elkaar te observeren, imiteren en kennis uit te wisselen (social learning).

Duizenden jaren lang was onderdeel zijn van een hechte stam een voorwaarde om te overleven.
De mensen met wie je was bepaalde wie je was als individu.

Onderdeel zijn van een hechte groep geeft je daarom ook nog steeds gevoel van 'ertoe-doen', voldoening en zingeving. Het is een basisvoorwaarde voor gezondheid.

Niet gek dat honderden wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat eenzaamheid een groter risico voor je gezondheid vormt dan roken of een gebrek aan lichaamsbeweging.

Het Roseto-effect

Niet zo lang geleden vond er een belangrijke studie plaats in de stad Roseto, Pennsylvania. De resultaten hiervan zijn bijzonder krachtig, ze suggereren namelijk dat er een hele simpele en effectieve manier is om stress de verlichten voor mensen. 

In de jaren vijftig en zestig had Roseto zich gevestigd als een klein stipje in het midden van de Atlantische Oceaan, een arbeidersstad met voornamelijk Italiaans-Amerikanen. 

De levensstijl van de gemeenschap verschilde niet echt van die van de rest van het land, afgezien van een paar essentiële Europese componenten die de Atlantische Oceaan hebben overgestoken.

De inwoners hielden van pasta en wijn. Ze smulden van worstjes en rookten af en toe een sigaar. Maar belangrijker nog, ze hielden van elkaar en grepen elke gelegenheid aan om als gemeenschap deel te nemen. De plaatselijke bijeenkomsten en sociale organisaties werden routinematig bezocht. Meerdere generaties van families woonden vaak samen onder hetzelfde dak.

Het resultaat?  Onderzoekers toonden aan uit o.a. overlijdensaktes uit het midden van de jaren vijftig en zestig dat er een significant groot verschil in de levensduur en gezondheidstoestand  in vergelijking met die van die in naburige steden. Over de hele linie hadden de 'Rosetans' ongeveer de helft minder kans om getroffen te worden door zaken als hartaanvallen, hypertensie en beroertes. Onderzoekers concludeerden dat liefde, intimiteit en deel uitmaken van een hechte gemeenschap hun gezondheid beschermden.

De moderne mens

De moderne mens heeft de neiging om zichzelf steeds meer op te sluiten, dan dat we de mensen aan de overkant bereiken, en kiezen voor Netflix boven de bbq in de achtertuin. En dat is misschien wel een sleutelfactor in onze hogere percentages chronische aandoeningen.

We kunnen in ieder geval wel concluderen dat mensen zich biologisch gezien slecht voelen wanneer ze niet bij een groep horen.